ישראל היא מדינה חמה ובעלת אקלים חצי מדברי לכן חייבים לנהל נכון ובמקצועיות את משק המים. קצב הילודה בישראל הוא מהגבוהים בעולם, לכן הביקוש למים רק הולך וגובר עם השנים, הן לצריכה הפרטית והן לתעשיות השונות, ובהן גם תעשיית החקלאות. כדאי לדעת כי מקורות המים הטבעיים העומדים לרשות תושבי ישראל נמצאים בבעיה קשה בעקבות שנות הבצורת ומיעוט המשקעים עקב ההתחממות הגלובלית, ובגלל שאיבת יתר.
לכן, המדינה מקדמת פרויקטים להקמת מפעלי התפלת מי ים, זהו פתרון חדשני ומתקדם למחסור במי השתייה, וכך ניתן לנהל את משק המים ולהפחית את שאיבת המים מהמקורות הטבעיים ובהם אקוויפר ההר והחוף, כנרת, מעיינות ונחלים וכו'. כאשר שומרים על מקורות המים הטבעיים במדינה ניתן לשקם את הסביבה האקולוגית הסמוכה להם, לפיכך התפלת המים הינה בעלת חשיבות לאומית גבוהה וממדרגה ראשונה.
מה זה התפלת מים?
התפלה היא תהליך להפרדת המים מהמומסים הנמצאים בהם, והמטרה העיקרית היא להפוך את המים לראויים לשתייה או לשימוש אחר כמו השקיית השדות בתעשיית החקלאות. מקור הביטוי התפלה הינו במילה תפל מאחר שמסירים מהמים מלחים, לכן הטעם של המים משתנה. באופן כללי מבצעים את ההתפלה באמצעות טכנולוגיה ייעודית להרחקת מלחים מהתמיסה, וניתן להתפיל מים מליחים כל עוד ריכוז המלחים בהם נמוך מ-10,000 מ"ג מלחים לליטר מים, ואפשר להתפיל גם מי ים שבהם ריכוז המלחים מגיע עד לשיעור של 40,000 מ"ג מלחים לאחד ליטר מים.
המים המותפלים ראויים לשתייה ומשרד הבריאות מבצע בדיקות רבות כדי להבטיח את איכות מי השתייה בארץ. עם זאת, רוב הציבור מעדיף לבחור מתקן מים ביתי כדי להבטיח מים צלולים ובריאים לכל בני המשפחה.
שיטת ההתפלה
יש מספר תהליכים ושיטות להתפלת מים, בדרך כלל מעבירים את המים דרך ממברנות ובאמצעות טכנולוגיית האוסמוזה ההפוכה מסירים את המלחים והמזהמים הקיימים במים והופכים אותם לראויים לשתייה.
תהליך האוסמוזה ההפוכה הוא הנפוץ ביותר במתקני התפתלת מי הים, בשיטה זו מעבירים את המים המלוחים בלחץ גבוה דרך ממברנות. הממברנה מאפשרת רק למולקולות המים לעבור והיא מונעת מעבר מלחים וחומרים מומסים אחרים, וכך מקבלים מים מותפלים וראויים לשתייה, והתמיסה המכילה את המלחים מוזרמת חזרה לים.
יש שיטות נוספות להתפלת מים, לדוגמה שיטת האיוד (זיקוק בדחיסת אדים) וזיקוק רב שלבי. הטכניקות להתפלת מים שפירים שונות ולרוב משתמשים בשיטות כמו אלקטרודיאליזה, סינון ננו והחלפת יונים, אך מקובל להשתמש גם באוסמוזה הפוכה.
איכות המים המותפלים
ישראל נחשבת לפורצת דרך בכל הנוגע להתפלת מים, ובמהלך השנים המדינה השקיעה משאבים רבים להקמת מפעלי התפלה. המתקנים להתפלת מי הים סמוכים לחוף, הם מתוכננים בקפידה כדי למזער פגיעה בסביבה ועל מנת להבטיח אספקת מים שוטפת לתושבים ולתעשייה. איכות המים המותפלים טובה, אך בתהליך ההתפלה מסירים מלחים ומינרלים, ובהם גם מגנזיום החיוני מאוד לבריאות האדם.
לכן, יש יתרונות חשובים במתקני התפלת המים אך יש גם חסרונות לשיטה זו. הטעם התפל והחוסר במגנזיום, כל אלו ועוד גורמים לישראלים לרכוש ברי מים ומתקני מים אחרים כדי להבטיח מי שתייה איכותיים, בריאים, טעימים וצלולים. למתקן המים בבית יש יתרונות נוספים כמו נוחות, מים קרים וחמים בלחיצת כפתור, אפשרות למתקן עם ברז סודה ועוד.
מה החסרונות של התפלת מים?
החסרונות העיקריים של התפלת מים הם:
- צריכת אנרגיה גבוהה, לכן שיטת האוסמוזה ההפוכה עדיפה.
- מחסור במגנזיום במי השתייה.
- פגיעה בשטחי חוף.
שחרור התמיסה העשירה במלחים לים גורם לפגיעה בסביבה הימית.