במאה ה-21 ברור לכולנו שכדור הארץ נמצא בסכנה אמיתית. ליתר דיוק לא כדור הארץ, אלא היכולת של המין האנושי לחיות על הכדור ברווחה ובנחת. השלכות משבר האקלים מורגשות בעוד ועוד מדינות ברחבי העולם, ולכן אנחנו זקוקים לפתרונות מתקדמים – פתרונות שמצד אחד יבטיחו חיים נוחים ונעימים כפי שהתרגלנו ומצד שני יצמצמו את טביעת הרגל האקולוגית שלנו.
החיפוש אחרי טכנולוגיות ידידותיות לסביבה מהווה גם הזדמנות השקעה מצוינת. התחום זכה לשם ESG, וחברות שמתמחות בו מניבות תועלת כפולה: רווחים נאים למשקיעים ועולם טוב יותר לכולנו.
מה זה ESG?
השם ESG שמציין כאמור השקעות סביבתיות הוא ראשי תיבות של הביטוי Environmental, Social and corporate Governance. כלומר סביבה, צדק חברתי וממשל תאגידי. היקף ההשקעות האלה ברחבי העולם כבר עומד על עשרות טריליוני דולרים, ועל-פי כל המומחים המגמה בשנים הקרובות תהיה עלייה משמעותית.
מונח נוסף רלוונטי להשקעות בתחום הסביבה הוא Socially Responsible Investment ובראשי התיבות SRI. המשמעות דומה: השקעות שאחד השיקולים בהן הוא אחריות סביבתית. חשוב להדגיש שהמרכיב הזה אמנם דומיננטי, אבל הוא לא בא על חשבון הפן הכלכלי, אלא להפך, שכן מדובר בהשקעות עם פוטנציאל תשואה עצום.
איך משקיעים באחריות ומנצלים את המעבר לכלכלה בת קיימא?
כל אחד ואחת יכולים ליהנות מהפוטנציאל העצום של ה-ESG ושל חברות שמתמחות במציאת פתרונות בני קיימא. דרך אחת היא רכישה ישירה של מניות של החברות האלה. לשם כך נדרשת התעמקות באופי הפעילות של כל חברה שפועלת בתחום הסביבה. דגש נוסף הוא חישוב הפער בין שווי החברה בנקודת הזמן הנוכחית לבין הפוטנציאל שלה.
דרך נוספת היא קניית אגרות חוב "ירוקות". האופציה הזו מניבה לרוב תשואות נמוכות יותר בהשוואה למניות מצליחות, אבל גם רמת הסיכון נמוכה יותר ולכן היא מתאימה למשקיעים סולידיים.
דרך שלישית היא השקעה באמצעות קרנות סל ייעודיות שעוקבות אחרי מדדים רלוונטיים. דוגמה טובה לכך היא S&P Global 1200 ESG. עוד אפשרות קורצת היא השקעה בקרנות שהמומחיות שלהן היא השקעות עם אחריות סביבתית.
המומחים הישראלים להשקעות עם אחריות סביבתית
אחת החברות המצטיינות בתחום השקעות ESG היא קרן ג’נריישן. הקרן, שבשנת 2023 הרוויחה קרוב ל-350 מיליון ש"ח לפני מס, ביצעה מספר עסקאות בולטות בתקופה האחרונה: כך למשל היא רכשה 50% מהפעילות של קבוצת האחים יעקובי בתחום איכות הסביבה; קנתה מקבוצת עזריאלי את GES, חברה שמתמחה בטיפול בשפכים ובמים; ועוד.
עוד כדאי לדעת שהקרן משקיעה גם בתחומי האנרגיה, עם עדיפות לאנרגיות מתחדשות, התחבורה, הלוגיסטיקה והבינוי. היקף ההשקעות של הקרן הגיע ב-2024 לכ-4 מיליארד ש"ח, כשבפרט מתמחה ג'נריישן באיתור חברות עם פוטנציאל השבחה ומימושו. מנכ"ל הקרן, ארז בלשה , מעריך כי מגמת הצמיחה תימשך, הן מבחינת היקף ההשקעות והן מבחינת הרווחים למשקיעים. הידע הרב שהצטבר בקרן מתורגם לבחירות מדויקות, והתועלת היא כאמור גם של המשקיעים וגם של כל מי שעתיד כדור הארץ יקר לליבו.